Dobrodošli
Prijava / Registracija
Filmovi koji se upravo gledaju

Kolekcija

🎬 Najbolji filmovi zasnovani na istinitoj priči

Kreirano 31-07-2018
17 Filmovi
The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street (2013)

(3:00:00)
131.4k pregleda

 Vuk Vol Strita
Istinita priča o njujorškom brokeru Džordanu Belfortu, koji je napravio bogatstvo sredinom 1990-tih, ali je ogrezao u seks, drogu i alkohol, zaboravio da na njega motri i FBI.
Ne pristajući da učestvuje u razotkrivanju mahinacija na berzi, kao i povezanosti sa mafijom, Džordan je proveo 20 meseci u zatvoru. Ovaj film nastao je na osnovu njegovih memoara "The Wolf of Wall Street"

American Sniper (2014)

American Sniper (2014)

American Sniper (2014)

(2:12:00)
72.1k pregleda

Snajperista
Istinita priča o operativcu Kristoferu Skotu koji je služio u Iračkom ratu gde je počinio više od 150 likvidacija. Zbog svojih „ uspeha“ Sjedinjene Države odlikovale su ga medaljom časti zbog izuzetne hrabrosti. Godine 2009. napustio je vojnu službu i napisao svoju autobiografiju na osnovu koje je i snimljen ovaj film.
Ostalo je zabeleženo da je Skot 2008. ubio protivničkog operativca sa daljine od 1,9 km i time spasio čitav korpus američke vojske, jer je na taj način predupredio tenkovsko granatiranje.

The Impossible (2012)

The Impossible (2012)

The Impossible (2012)

(1:54:00)
64.2k pregleda

 Nemoguće
Marija i Henri odlaze na Tajland, sa svoja tri sina, u nameri da provedu bezbrižan godišnji odmor. Ali, u zoru 26. decembra, dok se porodica opuštala pored hotelskog bazena, desio se - cunami!

 

12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave (2013)

(2:13:00)
58.2k pregleda

12 godina ropstva
Film zasnovan na istinitoj priči o crncu Solomonu Nortupu (Chiwetel Ejiofor), iz vremena pre Američkog građanskog rata, koji je, iako rođen kao slobodan čovek, uhvaćen i prodat u roblje.
Suočen s okrutnošću robovlasnika (Fasbender), ali i njegovim iznenadnim napadima ljubaznosti, Solomon se trudi ne samo da ostane živ, nego i da sačuva svoj ponos. Tokom svoje 12-godišnje nezaboravne odisije, Solomon će upoznati i kanadskog borca za ljudska prava (Pit), što će mu zauvek promeniti život...

The Imitation Game (2014)

The Imitation Game (2014)

The Imitation Game (2014)

(1:54:00)
42k pregleda

 Igra imitiranja
Priča o tome kako je Alan Tjuring, zajedno sa svojim briljantnim timom naučnika, za vreme Drugog svetskog rata dešifrovao tajni nemački kod  "Enigma". Time je Tjuring značajno skratio trajanje Drugog svetskog rata i spasao hiljade života. Ali, kasnije je postao žrtva neprosvećenosti britasnskog establišmena, optužen za homoseksualizam, usled čega je i, po zvaničnoj verziji - izvršio samoubistvo!

 

 

Braveheart (1995)

Braveheart (1995)

Braveheart (1995)

(2:58:00)
34.7k pregleda

Hrabro Srce 
1280. godine engleski kralj Edvard I. zvan "Dugonogi" okupirao je veći deo Škotske, a njegova ugnjetavačka vladavina dovodi do smrti oca i brata Vilijama Volasa. Godinama posle, nakon što je Vallace odrastao sa svojim stricem izvan Škotske, Škoti su nastavili da žive pod okrutnom vlašću engleskih zakona. Vallace se vraća kako bi živeo kao farmer i izbegavao mešanje u svakodnevne teškoće. Oživi romansu sa svojom prijateljicom iz detinjstva Murron, a par se venča u tajnosti kako bi izbegao kraljev dekret o pravu prve noći. Nakon što je pretukao grupu engleskih vojnika koji su hteli silovati Murron, šerif joj javno prereže vrat pre nego što je Vallace išta mogao učiniti. Razjareni Vallace, uz pomoć svojih sumještana, pobije engleske vojnike i njihov tabor, ubivši šerifa na isti način na koji je ubijena Murron. Zatim naređuje spaljivanje lokalne engleske utvrde i nenamerno izazove škotsku pobunu.
Vesti o pobuni počinju se širiti brzo, a stotine Škota iz okolnih klanova se pridružuju Vallaceovoj vojsci. Vallace predvodi svoju vojsku kroz niz uspešnih bitki protiv Engleza, uključujući Bitku kod Stirlinga i pustošenje engleskog grada Jorka. No, izdaje ga škotsko plemstvo te on biva poražen u Bici za Falkirk. Vallace se počne skrivati, vodeći gerilski rat protiv Engleza i lično ubija dva škotska plemića koji su ga izdali. U međuvremenu, princeza Izabela, čiji je muž princ Edvard II. (Kraljev sin slabić i naslednik) ignoriše, sastaje se sa Vallaceom kao poslanica engleskog kralja. Ona i Vallace održavaju sastanak na kojem ona začme Vallaceovo dete. Još verujući u plemstvo svoje zemlje, Vallace pristaje sastati se sa Brusom. Upada u zamku koju su namestili stariji Bruce i drugi plemići. Pretuku ga do besvijesti i predaju engleskoj kruni. Bruce mlađi se ozlojedi očevim postupkom i odriče ga se zauvek.

Lord of War (2005)

Lord of War (2005)

Lord of War (2005)

(2:02:00)
30.7k pregleda

Gospodar Rata
Jurij Orlov (Kejdž) medunarodni je trgovac oružjem. Prica prati Jurija od njegovih pocetaka, kada je kao sovjetski imigrant stigao u Bruklin, a vrhunac doživljava kada se umeša u prodaju neverovatnog arsenala oružja zaostalog u Ukrajini posle završetka hladnog rata. Medu njegovim brojnim poznatim klijentima nalazi se i sadisticki afrički diktator Andre Baptista Stariji (Ejmon Voker). Jurijev mladji brat Vitali (Džared Leto) je zbunjen mladić koji ima problema sa zavisnošću od kokaina, što sve više utice na posao. Njima na tragu, a posebno željan osvete prema Juriju, je i agent Interpola (Itan Houk), čovek na "svetom" zadatku koji jednostavno ne želi da odustane, a Jurijevi klijenti postaju sve zahtevniji...

The Pianist (2002)

The Pianist (2002)

The Pianist (2002)

(2:30:00)
27.1k pregleda

>> Pijanista <<
Film je adaptirana autobiografija Wladyslawa Szpilmana, poljskog Jevreja koji je opisao svoje preživljavanje za vreme Drugog Svetskog Rata. Kompozitor i pijanista, njegova muzika je bila zadnje što je moglo da se čuje uživo preko poljskog radija pre napada Nemaca. Za vreme brutalne okupacije, on je izbegavao deportaciju i ostao u opustošenom varšavskom getu. U centru priče je borba za opstanak čak i kada je bio odvojen od voljenih osoba...

Blow (2001)

Blow (2001)

Blow (2001)

(2:04:00)
24.9k pregleda

>> Beli Prah <<
Odrastajući u porodici sitnog preduzetnika, koja je često jedva spajala kraj s krajem, George Jung još je kao dečak sam sebi obećao da kad odraste neće deliti sličnu sudbinu. Tako se, nakon preseljenja u Kaliforniju, počeo baviti nezakonitim poslovima. U zatvoru završi zbog prodaje droge, a tamo upoznaje svoga budućeg partnera koji ga upozorava na velike mogućnosti zarade u švercovanju kokaina, droge koja još nije bila zavladala narkomanskim tržištem. Po izlasku, Jung postaje jedna od ključnih osoba za uvoz kokaina u Ameriku, tvrdeći kako kontroliše čak 85% tržišta. Međutim, ni sav novac i luksuz koji je stekao nisu ga mogli pripremiti na neumoljive opasnosti takvog biznisa...

Catch Me If You Can (2002)

Catch Me If You Can (2002)

Catch Me If You Can (2002)

(2:20:43)
24.4k pregleda

>> Uhvati me ako Možeš <<

Nadareni falsifikator i čovek od poverenja pokušava da bude korak ispred policajaca koji žele da ga izvedu pred lice prave u ovoj drami sa elementima komedije Stivena Spilberga nastaloj prema istinitoj priči.
Frenk Abagnejl junior je šesnaestogodišnjak kome neće biti svejedno kada njegova majka Pola, zbog prevelikih dugova koje je napravio, napusti njegovog oca. Jednog dana u školi, Frenk uspeva u nameri da se predstavi kao nastavnik na zameni. Zahvaljujući ovom početnom uspehu on dobija nove ideje i uskoro iznalazi bolje i profitabilnije načine da prevari druge, predstavljajući se kao pilot, doktor i advokat.
Usput on usavšava svoje umeće i koristi talenat i šarm da bi proneverio lažne čekove u vrednosti od 2,5 miliona dolara. Međutim, njegova (ne)dela uskoro privlače pažnju Karla Hanratija, FBI agenta koje odlučan u nameri da ga uhapsi. Ali, čini se da ovaj prestupnik uživa u tome što je na meti FBI agenta, pa povremeno čak vodi telefonske razgovore sa Hanratijem.
Dok se predstavljao kao doktor, Frenk se zaljubljuje u Brendu Strong, devojku koja radi kao volonter u bolnici. Kada je Frenk zaprosi, on odlučuje da uzme novi identitet kako bi impresionirao njenog oca Rodžera, državnog tužioca. Ovaj film zasnovan je na autobiografiji Frenka Abegnejla, koji ima manju ulogu u ovom filmu a danas radi kao visoki konsultant u sprečavanju prevara.

Goodfellas (1990)

Goodfellas (1990)

Goodfellas (1990)

(2:28:00)
24.3k pregleda

 Dobri Momci

Henry Hill (Ray Liotta) priznaje, "Otkad znam za sebe, uvijek sam htio biti gangster". Kao dječak, Henryju je uzor bila mafijaška obitelj Lucchese iz njegove radničke, dominantno talijanske četvrti u Brooklynu. 1955. napušta školu i počinje raditi za njih. Lokalni mafijaški capo (kapetan), Paul Cicero (Paul Sorvino) (temeljen na stvarnom mafijašu Paulu Variu) i Cicerov suradnik Jimmy Conway (De Niro) (temeljen na Jimmyju Burkeu) pomažu Henryju u njegovoj mafijaškoj karijeri.
Kao odrastao, Henry i njegov suradnik Tommy DeVito (Joe Pesci) se urote s Conwayjem da ukradu dio od nekoliko milijardi tereta koji se nalazi na aerodromu Idlewild (sada poznat kao Međunarodni aerodrom JFK). Uspijevaju ukrasti pola milijuna dolara s terminala francuske zrakoplovne tvrtke. Pljačka pomaže Henryju da stekne još više Cicerova povjerenja. Međutim, kako je Henry polu- Irac, zna da nikada ne može postati punopravni član kriminalne obitelji. A ne može ni Jimmy, koji je također Irac.
Henryjevi prijatelji postaju odvažniji i opasniji. Conway voli orobljavati kamione, a Tommy ima eksplozivnu narav i psihotičnu potrebu da se dokaže kroz nasilje. U jednom trenutku, ponižava nevinog i nenaoružanog mladog konobara "Pauka" (Michael Imperioli), govoreći mu da pleše a la Oklahoma Kid nakon čega ga pogađa u nogu. Kasnije, kad se Pauk suprotstavlja Tommyju, Tommy iznenada izvlači pištolj i upuca Pauka u prsa, ubivši ga na licu mjesta

Into the Wild (2007)

Into the Wild (2007)

Into the Wild (2007)

(2:28:00)
23.7k pregleda

>> Put u Divljinu <<
Ovaj film koji potpisuje Šon Pen predstavlja adaptaciju popularnog romana Džona Krakauera, priče o novopečenom diplomcu iz Virdžinije. On napušta prijatelje i porodicu, odriče se svega što poseduje i odlazi u potragu za duhovnim znanjem.
Pošto je 1990. godine završio fakultet, Kristofer Mekendles napušta svoju porodicu i svu ušteđevinu poklanja jednoj nevladinoj organizaciji. Umesto "normalnog" života kakav su planirali njegovi roditelji, Kris menja ime u Aleksandar i putuje na zapad. Kada mu se pokvari automobil on odlučuje da stopira u nadi da će tako uspeti da stigne do Aljaske. Bez novca, koji je simbolično spalio, Aleksandar odlučuje da stigne do svoje obećane zemlje, stajući usput da iskusi Ameriku iz prve ruke i druži se sa ljudima koje sreće. Između ostalog, biće u prilici da se vozi kajakom niz opasne brzake, da radi u mlinu i druži se sa hipicima. U međuvremenu, njegovi roditelji i sestra nemaju nikakve vesti o njemu i počinju da se pribojavaju da više nije među živima...

A Beautiful Mind (2001)

A Beautiful Mind (2001)

A Beautiful Mind (2001)

(2:20:00)
22.8k pregleda

>> Genijalni um <<
 umalo ostala zatamnjena paranoičnim napadima koji su pripretili zdravlju njegova genijalnog uma. Russell Crowe briljira kao slavni matematičar John Nash, u potresnoj drami "Genijalni um".

 

 

Donnie Brasco (1997)

Donnie Brasco (1997)

Donnie Brasco (1997)

(2:27:00)
21.5k pregleda

>>  Doni Brasko <<
Donnie Brasco je kriminalistički film Mikea Newella s Alom Pacinom, Michaelom Madsenom i Johnnyjem Deppom. Temeljen je na stvarnim doživljajima Josepha D. Pistonea, agenta FBI-ja koji se uspješno infiltrirao u kriminalnu obitelj Bonnano, jednu od pet mafijaških obitelji u New Yorku tijekom sedamdesetih...

 

Aviator (2004)

Aviator (2004)

Aviator (2004)

(2:50:00)
20.3k pregleda

>> Avijatičar <<

Biografski film o milijunašu Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) je narativni oskarovski film koji prati život jednog od najvećih idealista suvremenog američkog društva koji je svoj novac trošio na svoje pasije: avione, filmove i žene. Nakon što je ovaldao Hollywoodom i američkim zračnim prostorom, on uživa u svemu što Hollywood pruža: pamte ga po vezama koje je imao sa dvije velike ikone Katharine Hepburn (Cate Blanchett) i Avom Gardner (Kate Beckinsale). Iluzije međutim odmiču predaleko pa je Hughes načet nervnom bolešću kompulsivne depresije doseže dno u vlastitoj samoći iz koje izranja uz pomoć istih onih idela koje je sada potrebno braniti pred optužbama američkog senata da je pronevjerio novac namjenje izgradnji špijunskih aviona.

The Insider (1999)

The Insider (1999)

The Insider (1999)

(2:37:00)
20.2k pregleda

Lowell Bergman (A. Pacino) je producent emisije “60 minuta” u televizijskoj kući CBS. Istražujući podatke o duvanskoj industriji, upoznaje dr. Jeffreya Wigenda (R. Crowe), naučnika koji je otpušten iz Browna i Williamsona, fabrike koja proizvodi cigarete. Kad shvati da Wigend zna sve o prikrivanju podataka o štetnosti pušenja, Bergman ga počne nagovarati da nastupi u emisiji i otkrije to javnosti. No, Wigenda, iako je otpušten, i dalje obavezuje dogovor o poverljivosti podataka povezanih s radom kompanije

Jungle (2017)

Jungle (2017)

Jungle (2017)

(1:55:00)
13.9k pregleda

Yosi Ghinsberg, mladi Izraelac sklon avanturama upoznaje dvojicu mladića u lunjanju po Boliviji. To je američki fotograf Kevin, te švajcarski učitelj Marcus. Kada Yosi ostalu dvojicu nagovori da pođu s njim i vodičem Karlom u duboku džunglu, tražiti izgubljeno pleme i avanturu života ni ne sluti da će se to pretvoriti u borbu za goli život.