Neobični slučaj Bendžamina Batona <<
"Neobični slučaj Bendžamina Batona" započeo je svoj život kao kratka priča koju je dvadesetih godina prošlog veka napisao F. Skot Ficdžerald, inspirisan izjavom Marka Tvena: "Život bi bio beskrajno srećniji da možemo da se rodimo sa 80 godina i postepeno dođemo do 18."
Ekranizacija ove priče dugo se smatrala preambicioznim poduhvatom, preterano fantastičnim da bi se realizovao. Projekat je tavorio preko 40 godina dok ga se nisu dohvatili producenti Ketlin Kenedi i Frenk Maršal. Zainteresovali su se i scenarista Erik Rot, Dejvid Finčer i Bred Pit. Prilika da se život živi unatraške izgleda kao nešto idealno. "Ali nije tako jednostavno", kaže Rot. "Na prvi pogled, mislite da bi sve bilo divno, ali je to drugačija vrsta života, i to je ono što je toliko zanimljivo kod ove priče. Iako Bendžamin ide unazad, prvi poljubac i prva ljubav jednako su mu značajni i važni. Nije važno da li živite svoj život unatrag ili unapred – vi ga živite."
Film istražuje ljudska stanja koja postoje izvan vremena i doba – radosti života i ljubavi i tugu gubitka. Iako je Bendžaminova situacija sasvim jedinstvena, ona dotiče složene emocije koje su u srži svačijeg života. Frenk Maršal kaže: "Retko se dešava da film pobuđuje toliko različitih ličnih viđenja. Neko sa 60 ili 70 godina videće film na jedan način, dok će neko sa 20 gledati to iz nekog sasvim drugog ugla." Finčerovo sopstveno iskustvo gubitka pojačalo je njegovu fasciniranost pričom. "Moj otac je umro pre pet godina i sećam se da sam bio tamo dok je ispuštao poslednji dah", kaže on. "Bilo je to neverovatno iskustvo. Kada izgubite nekoga ko je na više načina pomogao da se oformite, izgubite barometar svog života. Više ne pokušavate nekome da udovoljite, niti reagujete protiv nečega. Na više načina ostajete zaista sami." 

"/>
The Curious Case of Benjamin Button (2008)

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

28 32,169


Hvala za Lajk! Podelite sa svojim prijateljima!

URL
Izvinite, samo registrovani članovi mogu da kreiraju kolekcije.